2017 08 30 Halsingegardar Nominerat Till Pris

Hälsingegårdsmagasin nominerat till Svenska Designpriset

2017-08-30

Magasinet Världsarvet Hälsingegårdar har nominerats till det prestigefyllda Svenska Designpriset. Det är första utgåvan av magasinet, som kom ut i maj 2017, vilket innehåller allt från stora reportage till värdefull information om hälsingegårdar att besöka. Från 4 till 11 september får allmänheten rösta på sin favorit bland de nominerade.

– Magasinet har fått väldigt fint mottagande överallt och vi har nått ut till fler och nya målgrupper än vi gjort tidigare, säger Charlotta Netsman,som varit huvudredaktör för magasinet och ansvarig för projektet Samverkansbryggan Hälsingegårdar, som tillsammans med Region Gävleborg och Länsstyrelsen Gävleborg står bakom magasinet.

Hälsingegårdarna har varit ett världsarv sedan 2012, då sju hälsingegårdar utsågs av Unesco till världsarvsgårdar. Genom världsarvsförklaringen får hela världen möjlighet att ta del av Hälsinglands enastående inrednings- och byggnadskultur. Världsarvsgårdarna är privatägda och förutom de sju världsarvsgårdarna finns ett fyrtiotal gårdar öppna för besökare under sommaren. Många aktörer samverkar för att göra världsarvet tillgängligt för besökare:

– Region Gävleborg har länge stöttat hälsingegårdarna och världsarvet och det är otroligt roligt att det uppmärksammas på detta sätt,säger Alf Norberg (V) regionråd vid Region Gävleborg som finansierat projektet med regionala utvecklingsmedel.

– Magasinet är en del i det viktiga arbetet med att berätta om världsarven. I ett nationellt perspektiv ligger kommunikationen om Världsarvet Hälsingegårdar nu i framkant,säger världsarvskoordinator Lena Landström på Länsstyrelsen Gävleborg.

– I projektet Samverkansbryggan är vårt huvuduppdrag samverkan och organisering, men vi insåg snabbt att det var genom att jobba med kommunikation som strategisk nyckel vi kunde närma oss de frågorna. I samarbetet med ohappa har vi utvecklat det strategiska tänket och tillämpat det i magasinet. Vi har varit en stor redaktion som hjälpts åt med olika delar men via samarbetet med ohappa och AD Carl Anders Skoglund kunde vi nå en helt ny nivå på formgivning, bildspråk och helhetstänk,fortsätter Charlotta Netsman.

– Det finns så många intressanta saker att lyfta och berätta om som både lockar besökare och även utmanar den traditionella bilden av världsarvet. Fantastiska människor, projekt, platser och idéer. Det samtida perspektivet är viktigt,säger Carl Anders Skoglund som varit art director för magasinet.

Magasinet skulle kunna utvecklas till ett årligt återkommande nav i kommunikationen om Världsarvet Hälsingegårdar.

– Arbetet med magasinet kan ligga till grund för vidare kommunikation året runt – i sociala medier och nyhetsbrev, på hemsidor och kring olika evenemang. Magasinet fungerar alltså inte bara som en tryckt produkt, utan fyller en strategisk funktion för Världsarvet Hälsingegårdar. Det har varit jätteviktigt för våra uppdragsgivare,säger Anna Westberg Engman, ohappa.

Alla samverkansaktörer ska kunna använda innehållet i sina kanaler, samtidigt som det blir enhetligt, snyggt och välplanerat.

Röstningen på de nominerade bidragen är öppen för alla och pågår mellan den 4 och 11 september på http://www.designpriset.se.

Läs mer om tävlingen: http://www.designpriset.se/.

Mer om Världsarvet Hälsingegårdar

 

Läs magasinet här.

Projektet Samverkansbryggan Hälsingegårdar drivs i samverkan mellan samtliga Hälsingekommuner, Gästrike-Hälsinge Hembygdsförbund, föreningen Hälsingegårdsföretagarna, Region Gävleborg och Länsstyrelsen Gävleborg.

Om bidraget
Bidrag: Världsarvet Hälsingegårdar
Tävlingskategori: Redaktionellt - Magasin - print
Designer: Carl Anders Skoglund och ohappa
Illustratör/fotograf: Sara Mac Key, Peter Hoelstad, Märta Thisner, mfl.
Projektledare: ohappa och Charlotta Netsman, Ljusdals kommun
Uppdragsgivare: Projekt Samverkansbryggan Hälsingegårdar, Region Gävleborg och Länsstyrelsen Gävleborg.

Omfång: 48 sidor.
Storlek: A4.

Hela redaktionen samlad på bild.

Bakre raden från vänster: Melanie Platzgummer, Bollnäs kommun, Elisabeth Eriksson, Gästrike-Hälsinge Hembygdsförbund, Carl Anders Skoglund, Carl Anders Skoglund Design, Anna Westberg Engman, ohappa.

Främre raden från vänster: Lena Landström, Länsstyrelsen Gävleborg, Annica Nordlander, ohappa, Anna-Karin Ferm, Region Gävleborg, Charlotta Netsman, projektet Samverkansbryggan Hälsingegårdar, Evelina Envall, projektet Samverkansbryggan Hälsingegårdar.

Åsa Malmström, projektet Samverkansbryggan Hälsingegårdar och Camilla Wengelin, Region Gävleborg, ej med på bild.