2018 10 04 Hudiksvall Framfor Storstan

Hudiksvall framför storstan

2018-10-04

På ohappa har vi några medarbetare som gjort det aktiva valet att flytta från en större stad till Hudiksvall. Niël Swart, vår nyaste medarbetare här på ohappa, är en av dem.

Hudiksvalls kommun har i sin vision att Hudiksvall ska bli Sveriges bästa kommun att leva, verka och bo i. Målet är att bli 50 000 invånare i kommunen år 2050 jämfört med dagens 37 000 invånare. Det innebär att staden behöver växa och då behövs inflyttare.

Skälen till en flytt kan vara många - ett nytt arbete, studier etc. För många är drömmen om en ny livsstil skälet, exempelvis kortare pendlingstid och närhet till naturen.

På ohappa har vi några medarbetare som gjort det aktiva valet att flytta från en större stad till Hudiksvall. Niël Swart, vår nyaste medarbetare här på ohappa, är en av dem. Nyligen tog han steget att flytta med familjen från Västerås och jobbet i Stockholm till Hudiksvall.

Niël Swart är född och uppvuxen i Sydafrika och flyttade till Sverige för fem år sedan. Han kommer senast från tjänsten som e-commerce manager hos At Six och Hobo Hotel i Stockholm, en del av Nordic Choice Hotels.

Niël är utbildad inom marknadsföring och har de senaste tio åren arbetat med försäljning och marknadsföring i olika former. Han har spetskompetens i hur man bygger upp ett företags digitala närvaro/infrastruktur, tar fram strategier och skriver innehåll för att driva försäljning, något han har nytta av i sin roll som digital strateg på ohappa. När Niël är ledig tillbringar han gärna tid med familjen och ägnar sig åt sina passioner golf, rugby och matlagning.

Vad gjorde att ni valde att flytta till Hudiksvall?
Vi kände att vi var färdiga med storstadslivets höga tempo, och ville få ut mer kvalitet av livet. Samtidigt var det viktigt att ha möjlighet att utvecklas vidare i våra respektive karriärer. 

Att flytta till Hudiksvall var ett enkelt beslut då vi såg möjligheten att leva det liv vi vill, samtidigt som det finns goda karriärmöjligheter. Tidigare har vi ägnat stor del av dagen åt till att ta oss till och från våra arbeten, vilket gjorde att vi fick väldigt lite tid tillsammans i vardagen. Vi kände direkt när vi flyttat hit att vi fick mer kvalitetstid med våra barn och tid tillsammans som familj.
 
En annan stor fördel är närheten till naturen. Här har vi nära till olika aktiviteter som golf, fiske och vandring i skog och mark. Det blir inte längre ett helt företag att åka ut i skogen med barnen en förmiddag. Jag älskar sport och känner att jag har större möjlighet att ägna mig åt olika aktiviteter här än tidigare.
 

Vad tycker ni om Hudiksvall som stad?
Hudiksvall är en stad i perfekt storlek enligt mig, varken för stor eller för liten. Det är gång- och cykelavstånd till det mesta, och allt man behöver finns här. Hudiksvall är en mindre stad med mycket aktiviteter och evenemang, som en större stad i mindre skala. Skulle det vara så att vi saknar storstadspulsen ligger ju Stockholm bara 2,5 timme bort med tåg.


Vad skulle ni vilja säga till andra som funderar på att flytta från en storstad till en mindre stad?
Att titta på vilka valmöjligheter ni har, och vad ni söker efter. Det är många gånger svårt att välja en väg mot ett mer kvalitativt liv beroende på den miljö och livsstil man vant sig vid. Men när man väl har tagit steget och flyttat till en mindre stad kommer beslutet vara belönande på så många sätt. Jag brukar alltid säga att pengar aldrig kan köpa tid.