PowerPointen – så kan den bli bättre

Ett vanligt kunduppdrag hos oss på ohappa är att skapa grafiska riktlinjer och Office-mallar för din företagskommunikation. Alla vill ju ha en snygg och effektfull presentation i samband med sitt föredrag, men ingen PowerPoint-mall i världen kan förbättra din presentation om du infogar ditt innehåll på ett oläsligt sätt.

Din publik kommer lägga all fokus på att försöka läsa och begripa din presentation, i stället för att lyssna på dig. Därför vill vi nu ge dig några tips på hur din presentation kan bli lite bättre. På köpet får du bättre lyssnare i din publik.

Korta ner texten

Det vanligast misstaget man gör är att lägga in för mycket text på en sida. Är det så att du har jättemycket text som bara måste stå i pränt, så dela upp texten på flera sidor. Annars riskerar det att bli…

...för liten text

Ju mer text du lägger in, ju mindre storlek blir det på bokstäverna. Och därmed helt omöjligt att läsa. Visst är det snyggt med lite egendesignad minimalism bland, men syftet här är väl ändå att publiken ska kunna läsa? Så våga ta ut svängarna lite och öka teckenstorleken.

Less is more

Håll dig kort, använd punktlistor och stödord. Hela ditt pratmanus behöver inte infogas i din presentation. Detta är ett stensäkert tips för att behålla uppmärksamheten hos din publik. För varför ska de lyssna på dig när de redan kan läsa allt du säger på skärmen?

Små och lågupplösta bilder

Undvik att infoga lågupplösta och alldeles för små bilder i din presentation. Det blir sällan snyggt och gör att din presentation ser mindre proffsig ut. Välj hellre att infoga andra bilder som illustrerar eller förstärker ditt innehåll. Det finns massor av fina royaltyfria bilder att ladda ner helt gratis. Dessutom finns det ett helt bibliotek med gratis ikoner och bilder i PowerPoint som du kan infoga och redigera både i storlek och färg.

Rörliga element

Ta det lite lugnt med knasiga animationer och effekter om det inte behövs. Även här kan vi poängtera att less is more för en mer proffsig presentation. Tro oss.

Färgval som försämrar kontrasten på texten

Om du väljer tecken- eller bakgrundsfärg som gör att innehållet får svagare kontrast, tänk på att färgen förmodligen blir ännu svagare på en stor bildskärm. Upplösningen och ljuset på din egen datorskärm skiljer sig högst troligt mot konferenslokalens projektorskärm. Så testkör gärna din presentation på en alternativ skärm (till exempel en TV) innan ditt föredrag.

Använd rätt presentationsformat

En liten teknikalitet javisst, men säkerställ att din presentation är i format ”Bredbild 16:9” (1920 x 1080 pixlar). Då täcker din presentation alla typer av moderna bildskärmar. Det gamla formatet ”Standard 4:3” användes på den tiden när det fanns tjockskärmar med smalare bildyta. Varför vi nämner det här, är om du vill återanvända en gammal presentation, som är i det smalare formatet – ändra då till 16:9 och vips har du fått en proffsigare presentation.

En snygg helbild som bakgrund

Ett enkelt tips att styla till din presentation är att infoga en snygg helbild som bakgrund (gärna storlek 1920 x 1080 pixlar) på en eller flera av dina sidor. Därefter kan du lägga in din text ovanpå bilden, och vips har du gjort en enkel effekt som upplevs som proffsig.

Glöm inte första och sista bilden

Inled alltid med en rubrikbild som berättar vad din presentation kommer handla om, och avsluta gärna med en ”Tack för att ni lyssnade”-bild på slutet. Ta gärna med en CTA (Call To Action) på din avslutande bild om du vill att din publik ska agera på något, till exempel surfa in på din hemsida, ringa eller mejla till dig med frågor, eller annat.

Lycka till med din presentation.

Nästa
Nästa

Ditt varumärke – omtyckt, omtalat eller bara okänt?